Tel. podpora: (Po-Pia 8-15) +421 2 333 229 23
Patentoid Blog Najznámejšie prípady zneužitia ochrannej známky

Najznámejšie prípady zneužitia ochrannej známky

31.07.2019

McDonalds, iPhone, Sberbank alebo napríklad Facebook. Značky, ktoré sú známe po celom svete. Samozrejme, že je ich majitelia chránia ochrannou známkou, avšak aj napriek tomu sa všetky menované dostali minimálne do jedného sporu. Poďme sa pozrieť na tie najznámejšie prípady zneužitia.

McDonald's versus separatisti

Vo východoukrajinskom meste Doneck mal reťazec McDonald's jednu zo svojich pobočiek. Po vyhlásení separatistické republiky v roku 2014 však pobočku v oblasti zrušila. Toho využili miestni podnikatelia, ktorí v tých istých priestoroch otvorili kópiu reštaurácie McDonald's s názvom DonMak, ktorý odkazuje na názov mesta Doneck.

don_mak_1707_blurb.jpg

 

Nielenže reštaurácie DonMak využíva rovnaké knowhow, ale prevzala farby a tiež typické logo tvoriaca písmeno M dvoma oblúkmi. Reštaurácia funguje od leta tohto roku. Ako sa k tomu stavia spoločnosť McDonald's, zatiaľ nie je známe. Isté je, že žiadna oficiálna sťažnosť ani žaloba zatiaľ nebola podaná.

McDonald's druhýkrát, tentoraz víťazne

Spoločnosť McDonald's sa dostala aj do ďalšieho sporu. Tentoraz sa singapurskou spoločnosťou Future Enterprises, ktorá si chcela v Európskej Únii zaregistrovať názov MACCOFFEE, a to ako ochrannú známku pre potraviny a nápoje. Európsky Úrad priemyselného vlastníctva žiadosť o registráciu zamietol, načo sa firma Future Enterprises obrátila na súd. Súd ale dal za pravdu americkému reťazcu, ktorý vlastní exkluzívne právo na používanie výrazov Mc alebo Mac u názvov potravín a nápojov. Podľa súdu by registráciou tejto ochrannej známky ťažila singapurská firma z dobrej povesti firmy McDonald's.

Sberbank alebo Zber Bank?

Ide asi o najkontroverznejší prípad, ktorý sa v oblasti ochranných známok odohral na území Slovenskej republiky. Ruská banková spoločnosť Sberbank s bohatou históriou v roku 2012 vstúpila na slovenský trh. Podnikateľ Pavol Juránek si však už v auguste 2011 zaregistroval doménu sberbank.cz a zároveň svoju doménu podporil založením spoločnosti Zber Bank sro Ruskej banke tak nezostalo nič iné ako registrácia nepraktické domény sberbankcz.cz.

banka sa však obrátila na súd s tým, že majiteľom domény sberbank.cz je špekulant, pretože jeho firma Zber banka nevyvíja žiadnu aktivitu. Po dlhých sporoch bola nakoniec doména odovzdaná banke.

Facebook a Čína

Spoločnosť Apple nebola jedinou americkou spoločnosťou, ktorá riešila spor o ochrannej známke na území Číny. Oproti Applu bol však Facebook úspešný. O čo išlo v tomto prípade?

Istá čínska potravinárska spoločnosť v Číne v roku 2011 podala žiadosť o registráciu ochrannej známky "face book", ktorá bola v roku 2014 prijatá. To sa samozrejme nepáčilo americkej spoločnosti Facebook, ktorá sa obrátila na súd. Na prvý pohľad sa môže zdať víťazstvo pre Facebook jasné. Problémom ale bolo, že čínska vláda sociálna sieť Facebook na svojom území blokuje. Napriek tomu súdy rozhodli o víťazstve Facebooku,pretože by sa potravinárska firma dopúšťala užívaním značky "face book" napodobňovanie a ťaženie z povesti Facebooku.

A čo vy? Chránite svoju značku pred nekalým konaním konkurencie? Zaregistrujte si ochrannú známku pomocou online formulára.

 

Zdroje:

McDonald's, Sberbank:

https://zpravy.aktualne.cz/

Sberbank:

http://e-svet.e15.cz/internet/sberbank-se-uz-ctyri-roky-soudi-o-domenu-s-obskurni-firmou-sber-bank-1265095

Facebook:

http : //www.ceskenoviny.cz/zpravy/facebook-v-cine-vyhral-spor-o-ochrannou-znamku/1347761

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl