Tel. podpora: (Po-Pia 8-15) +421 2 333 229 23
Patentoid Blog Kedy myslieť na predĺženie platnosti ochrannej známky

Kedy myslieť na predĺženie platnosti ochrannej známky

28.09.2017

Možno je tomu už nejaký piatok, čo ste registrovali svoju ochrannú známku.Pokiaľ sa jedná o niekoľko rokov, je potrebné byť na pozore.Samotnou registráciou ochrannej známky totiž pre vás bohužiaľ všetko nekončí.Kedy je potrebné myslieť na predĺženie OZ a ako na to?To si teraz vysvetlíme.

platnosti ochrannej známky

Platnosť ochrannej známky totiž činí 10 rokov. Po uplynutí tejto doby je potrebné jej platnosť obnoviť. Na rozdiel od dizajnu, ktorý možno predĺžiť iba na 5 rokov a iba 4x (teda dohromady celkom na 25 rokov), ochrannú známku môžete predlžovať vždy znovu na 10 rokov a navyše presne toľkokrát, koľkokrát chcete. Presnú definíciu nájdete v § 29 zák. č. 441/2003 Zb. o ochranných známkach.

Periodické obnovovanie poskytuje rad výhod, jednou z nich je napríklad istota, že Vám vaša OZ zostane po celú dobu existencie firmy. To všetko však len za predpokladu, že ju vždy včas obnovíte.

KEDY JE DOBRÉ podať prihlášku O obnovenie ochrannej známky

Platnosť ochrannej známky si musíte bohužiaľ ustrážiť sami. Nie je tomu rovnako ako napríklad v prípade domény, kde vás jej poskytovateľ na blížiace sa dátum expirácie včas niekoľkokrát upozorní. Upomienky na 10 rokov dopredu sa vytvárajú zložito, a preto by ste mali mať na pamäti, že sa pomaly schyľuje ku koncu platnosti OZ.

A keď treba myslieť na predĺženie OZ? Je ideálny predĺženie OZ riešiť s predstihom, teda presnejšie v priebehu posledného roka platnosti. V poslednom roku platnosti si ÚPV účtuje za obnovu vašej ochrannej známky 2 500,- Kč. Môže sa ale tiež stať, že žiadosť nestihnete podať včas. Čo potom?

ČO AK TO NESITHNU?

Keď to nestihnete, nezúfajte. V prípade, že žiadosť o obnovu platnosti ochrannej známky nepodáte do konca jej platnosti, môžete tak urobiť v tzv. Pozhovovacej lehote, ktorá trvá 6 mesiacov od dátumu konca platnosti. Horšie správou je, že ak platnosť OZ obnovíte v pozhovovacej lehote, musíte za obnovenie uhradiť dvojnásobný poplatok.

Ak tak neurobíte ani počas pozhovovacej lehoty, ochranná známka nenávratne zaniká, pričom zánik ochrannej známky je potom zapísaný v registri OZ.

KTO A AKO MÔŽE podať prihlášku O OBNOVU

Treba mať na pamäti, že obnovu ochrannej známky môže vykonať iba jej vlastník.Prípadne môžete plnou mocou poveriť inú osobu, ktorá žiadosť vybaví za vás.

Ako najjednoduchšie predĺžiť svoju ochrannú známku?Starosti s obnovením platnosti vašej OZ môžete nechať na nás.Stačí ak vyplníte náš online formulár a my sa o všetko postaráme.

 

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl