Tel. podpora: (Po-Pia 8-15) +421 2 333 229 23
Patentoid Blog Ako na ochranné známky produktov ponúkaných v e-shope

Ako na ochranné známky produktov ponúkaných v e-shope

17.01.2017

Užívanie cudzie ochrannej známky je samozrejme zakázané. To je totiž jej podstatou. Čo ale robiť, keď e-shop predáva niektoré produkty či služby, ktoré sú chránené ochrannou známkou, a zároveň sa nejedná o autorizovaný predaj? Je takýto predaj vôbec možný?

Predaj produktov cez e-shop

Ochrannú známku definuje zákon § 1 zákona č. 441/2003 Zb. , o ochranných známkach. Detailne sme sa o tomto rozpísali v článku čo je ochranná známka.

Dnes je úplne bežnou záležitosťou, že e-shopy ponúkajú okrem vlastných produktov aj produkty iných výrobcov. Tie môžu byť chránené ochrannou známkou niekoľkými spôsobmi. Buď je chránená značka výrobcu, názov samotného produktu, tvar produktu, alebo dokonca jeho obal. Ak sa jedná o autorizovaný predaj, potom je všetko v úplnom poriadku. Čo keď sa ale o autorizovaný predaj nejedná?

Aj takéto produkty smiete predávať, a teda používať ochrannú známku. Musíte sa ale riadiť určitými pravidlami. Existuje totiž výnimka, ktorá používanie ochrannej známky povoľuje. Výnimka je definovaná zákonom § 10 ods. 1 písm. c), ktorý tvrdí, že môžete cudzie ochrannú známku v nevyhnutných prípadoch na určenie účelu výrobku alebo služby. Čo musíte teda urobiť preto, aby ste mohli predávať produkty cudzích výrobcov, ktoré sú chránené?

  • Užívať ochrannú známku iba v prípadoch potrebných na určenie účelu výrobku / služby.

  • Nenavozovat jej užívaním dojem, že sa jedná o autorizovaný predaj.

  • Užívať ju v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže, dobrými mravmi a obchodnými zvyklosťami.

Konkrétny príklad

Predstavte si, že vlastníte e-shop, ktorý sa zameriava na predaj náhradných dielov pre automobily. Aby ste mohli dané diely vôbec predávať, musíte logicky uviesť značky áut, pre ktoré sú diely určené. Všetky značky sú bez výnimky chránené ochrannou známkou. Zároveň si ale musíte uvedomiť, že nie ste autorizovaným predajcom a nepredávate originálne autodiely.

V rámci tejto problematiky vám plynú nasledujúce možnosti a povinnosti:

  • Na svojom e-shope môžete používať značky automobilov, pre ktoré sú diely určené.

  • Zároveň musíte uviesť informáciu, že nie ste autorizovaným predajcom dielov uvedených značiek.

Tým máte všetko splnené. Dokonca k tomu ani nepotrebujete súhlas vlastníka, a ten vám zároveň nemôže používanie značky zakázať. Taktiež nemusíte túto skutočnosť ani nikomu hlásiť.

Rozbiehate vlastný e-shop?

Ak sa ešte len chystáte založiť vlastný e-shop, máte teraz prehľad,ako pracovať s ochrannými známkami ostatných výrobcov.

V prípade, že sa ešte len rozhodujete, aké riešenie e-shopu si vyberiete, odporúčame vám pozrieť si riešenie na prenájom obchodov od spoločnosti Shoptet, ktoré môžete mať aj zadarmo.

 

Zdroje:

https://business.center.cz/business/pravo/zakony/ochranne_znamky/

https://pravopropodnikatele.cz/uzivania-ochranne-znamky-pri-predaji-vo-shope/

https://www.upv.cz/cs/prumyslova-prava/ochranne-znamky.html

 

Patentoid Copyright © 2024 Patentoid s.r.o.
Designed by Beneš & Michl